top of page

‌Din seksualitet og lyst ændrer sig, når du bliver mor

– og som stor omsorgsgiver får du selv brug for omsorg





Jeg skriver det måske en smule generaliserende. Det gør jeg helt bevidst, fordi det kommer bag på så mange nye mødre. Emnet er både tabubelagt, ensomt, komplekst og få mødre ser det som en selvfølge at drage omsorg for sig selv først. 


For de fleste er der en forventning om at intet behøver at ændre sig bare fordi man har fået et barn. Men det gør det altså! Og det kan være svært at skulle navigere i alt det nye, når du hverken har et sprog eller erfaring med den kæmpe forandring, du gennemgår indeni. Det er nemlig noget, der må erfares og gennemleves. Sex og lysten til sex kan tidligere have været “nemt”, lysten kom bare af sig selv, din krop var tilgængelig og du havde kun dig selv og din partner at tage dig af.


Det starter allerede i graviditeten – de fysiske, psykiske og hormonelle forandringer sætter gang i uundgåelig udviklingsproces, som gør dig klar til at sætte dig selv til side for din baby og skabe tilknytning. Fødslen og den første tid som mor sætter for alvor skub i den indre modningsproces, og skubber dig måske langt væk fra den, du troede, du var. Eller med andre ord udvider dig og belyser, at du rummer mange flere sider af dig selv end du anede. Du er i gang med at vokse og modnes. I den modningsproces kan der ske meget med lysten. Den hænger nemlig ikke kun sammen med sex, men også evnen til at mærke dybe behov og grænser.



At være helt som alle andre mødre, som heller ikke har lyst til sex

 

Sexlysten ændrer sig hos mange, når de bliver mødre. Det er helt normalt og det er der mange kvinder, som oplever. Efter en måske lang fødsel, for lidt søvn og dig som hele tiden stiller dig til rådighed, så kan sex komme til at føles som endnu et krav eller et pres fra en utålmodig partner. Noget som kan tage den spontane og følsomme lyst fra de fleste.  


Fødslen kan gøre at dit underliv føles anderledes. Måske føler du dig mere følsom. Det kan være at området nu er forbundet med ubehag, smerte eller et evt. fødselstraume. Det kan også være at lysten til sex er helt forsvundet, og at du måske kun længes efter at blive holdt om uden at skulle give noget igen. Oplevelserne kan være forskellige. Uanset så er noget forandret, nyt og noget som dig og din partner skal finde jeres fælles nye vej i. Her er god kommunikation vigtig. Det første skridt for at nærme sig hinanden, er at erkende, at noget bare ikke er som før, måske føles det svært og sårbart at tage hul på. Anerkend hinandens følelser så godt I kan. I står to meget forskellige steder lige nu.


Husk at dette er en overgang og at I kan finde hinanden på ny, og få en endnu dybere relation med den dejligste sex. Det vil måske tage noget tid og tålmodighed, og kræver at I er villige til at arbejde sammen. 


Giv dig selv tid og ro til at komme dig oven på fødslen og den første tid som mor. Din krop har gjort et stort stykke arbejde og har brug for at restituere. Respekter din krops grænser og meld dem ud. Det er enormt vigtigt for at lysten langsomt kan vende tilbage. 


Tryghed og tålmodighed er her noget af det vigtigste at arbejde på og det kan du starte med ved først at blive tryg ved at mærke din egen krop uden at skulle give noget igen. Her taler jeg ikke om sex, kun omsorgsfuld berøring. Måske er det endda for meget. Det er noget du og din partner kan tale om og øve jer på. Start med at mærke efter hvad dine behov er og hvor dine grænser går. Vov at være dem tro.


Er det svært at finde afslapning og tryghed hos din partner, eller at mærke dine behov og grænser, så er det noget jeg kan hjælpe dig med i mine efterfødselsbehandlinger. Her kan jeg hjælpe dig med at finde ro og tryghed i din krop efter fødslen, og skabe afslapning, så lysten får de bedste betingelser for at finde sin vej tilbage til dig. Og på sigt jer. Du kan booke en tid her




Sex efter fødslen - har du lyst? 


Som jeg skrev tidligere er emnet stadig tabubelagt og kommer bag på mange nye forældre – kvinder som mænd. Derfor vil jeg gerne belyse det lidt fra min kropsterapeutiske vinkel og sætte fokus på, hvad kroppen bliver udsat for under en fødsel og hvad det kan afstedkomme senere hen.


Har du været igennem en svær fødsel med flere indgreb, er dit barn blevet taget med sugekop, har du haft bristninger, har du mistet blod og/eller er der blevet foretaget udskrabninger i din livmoder. Altså flere eksempler på, at det mest intime og følsomme sted i din krop har været voldsomt udsat. Det kan ligeså vel være, at du har oplevet din fødsel gå for stærkt uden du havde dig selv med i den, været udsat for et akut kejsersnit eller fået mange ufølsomme underlivsundersøgelser, som kan føles som overgreb for en sårbar og følsom krop. Med andre ord, der kan være mange grunde til at din krop har mistet lysten. 

Min pointe er egentlig, at det ikke er småting. Jeg gentager det lige en ekstra gang for at understrege det. Det er virkelig ikke småting, din krop har gennemgået for at blive nogens mor.  


Så hvis du føler, at du ikke har specielt meget lyst til at mærke dit underliv lige foreløbigt, så er det helt forståeligt. Ubehag og smerte er med til at lukke ned for lysten. 


Andre faktorer, som fx for lidt søvn, megen nærhed og kropskontakt med din baby, kan også spille ind, og det faktum at du giver al din omsorg og opmærksomhed til din baby gør, at der ikke er så meget at give af til din partner.


Det kan også have stor betydning, hvis du føler, det er dig, der skal opfylde (endnu) et behov hos din partner og ikke omvendt. Det kan være mange arbejdsopgaver i hjemmet – the mental load, en følelsesmæssigt umoden, passiv eller aggressiv partner. Alle faktorer, der også kan være med til at nedtone lysten til sex.

Derfor er det vigtigt, at du får mærket og erkendt, hvad du har behov for og får snakket med din partner om det. 

Det hjælper ikke at bide det i dig, ej heller at have sex for din partners skyld. Din lyst er vigtig og den skal have trygge rammer for at kunne vokse. 


Se det som, at du ikke længere skal fake it until you make it, men derimod har behov for noget andet – måske i virkeligheden noget meget mere autentisk, indfølende og dybt for at få den forløsning, du fortjener. 





Min vej til at mærke min lyst


Hej Laura. Jeg vil super gerne komme og fortælle om min opfattelse af min seksualitet, som fuldstændig ændrede sig da jeg blev mor. Og ligeså meget rejsen tilbage til kontakten med mit køn - det at kunne mærke mig selv indefra - at turde det. Fedt du også får det aspekt med. Håber ellers du har det godt. Kram malika” 


Sådan skrev jeg til Laura fra "Jegermor" tilbage i maj 2017 i hendes/deres spæde podcast begyndelse – et lydunivers for mødre. Laura og hendes daværende samarbejdspartner Julie søgte mødre, som havde lyst til at fortælle om deres seksualitet under graviditeten. Det kom dog til at handle mere om min ulyst efter fødslen.

Jeg havde på det tidspunkt været i gang med Mærkbarkrop i et år og sprang på med det samme. Jeg havde følt mig så alene med alt det, der var sket inden i mig, efter jeg var blevet mor, og alle temaer om moderskab og krop optog mig. Og tænk, der var andre, som mig, som havde det samme på hjerte og ville tale højt om det.


I podcasten sætter jeg ord på mange af de oplevelser og opdagelser jeg gjorde mig omkring min seksualitet, både da jeg var gravid og særligt efter jeg havde født. Måske er der noget du kan spejle dig i eller kan blive inspireret af. Du kan lytte til podcasten her.



Comments


bottom of page